Publicitate

9 mai, o zi cu dublă semnificație, celebrează in fiecare an, două momente istorice reprezentative pentru întreg continentul european: Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

La 9 mai 1945, lua sfârșit în Europa, cel de-al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai devastatoare conflagrații din istoria lumii. Cinci ani mai târziu, ministrul francez de externe, Robert Schuman, făcea primii pași pentru formarea Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, declara Mihail Kogălniceanu, în Parlamentul României, la 9 Mai 1877, ministru de externe.

 

Mihail Kogălniceanu

O zi memorabilă, ce va rămâne în istoria poporului român, ca ziua în care au fost încununate eforturile înaintașilor noștri, prin proclamarea Independenței de Stat a României.

Astăzi, si-au adus omagiul față de cei ce au făcut posibilă proclamarea independenței României, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, alături de cei doi vicepreședinți, Stelian Gima și Petre Enciu , la ceremoniile organizate la Monumentul Eroilor Razboiului de Independență, din Parcul Regina Maria.

“Astăzi sărbătorim unitatea, solidaritatea, egalitatea și libertatea, valori comune ale celor două momente istorice importante, care au stat la baza înființării Uniunii Europene. Toate aceste valori ne dau astăzi forța de a trece peste momentele dificile și de a construi, în fiecare zi, o societate mai bună pentru toți cetățenii. Așa cum spunea Robert Schuman, în declarația de la 9 mai 1950, «Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt», cu toții avem datoria ca prin realizările noastre, să ne asigurăm că Europa va rămâne un model de prosperitate, stabilitate și toleranță pentru fiecare dintre noi. La mulți ani, Europa!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

 

“Toată recunoștința pentru ceea ce suntem astăzi, o îndreptăm către cei care, cu diplomație, cu iubire de țară și cu sacrificiu, au construit România! Libertatea și egalitatea au fost dezideratele de la care românii au plecat, câștigându-și astfel, independența. O data cu obținerea acesteia, la un an și jumătate distanță, a fost îndreptată o nedreptate istorică, Dobrogea s-a întors la patria mamă. Nu trebuie să uităm că pentru aceste valori esențiale, care astăzi reprezintă o normalitate într-un stat de drept, democratic, precum România, s-au depus eforturi constante de-a lungul vremii. Noi, astăzi, avem datoria de a le continua drumul cu responsabilitate și dăruire, astfel încât copiii noştri să poată privi înainte cu deplină încredere în viitor! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.